måndag 13 oktober 2008

Observation av kokbokens position i köket.

Utförde en enklare studie på en försöksperson i ett kök (dooh), hur som hellst så visade det sig vissa skillnader emellan försökspersonen och referenspersonen (jag).

Försökspersonen föredrog efter att ha funnit ett vettigt recept genom lite letande i lämpligt kapitel (”det här ser gott ut, det kör vi på”). Att hela tiden ha kokboken på en bänk som fanns i dennes kök, brevid kyl/frys och mittemot spisen. Där på bänken låg då kokboken smidigt till skillnad mot referenspersonen som först satte sig i fåtöljen med boken för att hitta ett recept, därefter lades kokboken på en snutt bänkyta precis brevid spisen.

Summan av det hela är att kokboken inte flyttas runt så speciellt mycket inom köket, kan ha att göra med att händer blir blöta och kladdiga så att man helt enkelt inte vill flytta kokboken eftersom den skulle bli ful och äcklig.

Jag skulle nog säga att det verkade smidigare att hålla kokboken borta från spisens stekos och stänk men samtidigt, har användaren dåligt minne blir det en hel del spring i köket vilket kan vara störigt ifall det är flera personer samtidigt i köket.
En diskbar, upphängbar box skulle förmodligen vara en väldigt smidig lösning. Genom att sättaupp den mot kökets kakelvägg eller på en av dess skåpluckor skulle även värdefull bänkyta frigöras och kunna användas till bättre ändamål.

Inga kommentarer: