fredag 12 september 2008

Intervju med fokusgrupp

Ett sammanställt protokoll från två observatörer. Fokusgruppen hade tre deltagare. Två från samma kollektiv och en från ett annat. Pågick i en halvtimme.

 

Gemensamt för båda kollektiven

- kollektiven lagar ej mat tillsammans

- olika matvanor, kräsen, veg, allergier.

- om man skulle strukturera det hela skulle man behöva ha koll på vad de andra tycker om, träningar. Man skulle behöva ha koll på tider

- Fördelar. Kul, socialt och lärorikt, man kan lära av varandra

- De har inget system för att veta när personer är hemma, annat än muntligt

 

Kollektiv 1

- bakar ofta tillsammans, har gemensamma baksaker men inte matvaror

- relationsvariant att laga allt ihop

- en dag i veckan skulle man kunna ha som gemensam mat dag

- det skulle vara kul att laga tillsammans för det skulle bli variation. (en person, kollektiv1)

- lagar mat samtidigt ibland men inte tillsammans

- har ätit frukost tillsammans, det var mysigt

- har blivit lite konflikter; med disk samt med avstängning av lampor

Att laga mat tillsammans:

- ev skulle man kunna ha veckohandling om man skulle laga mat tillsammans, en person skulle då ha ansvaret för att handla och laga mat någon dag.

- kanske om en person lagar mat till dem andra

Fördelar:

-         Billigare.

-         variation, intressant med olika mat och lära sig olika sätt att laga på

 

Nackdelar:

-         om man lagar mat tillsammans måste man visa mycket hänsyn

-         petig med vad personen gillar och inte gillar, vilket denne ansåg kunna vara jobbigt för de andra. Svårt med matpreferenser.

-         Man kan känna sig utpekad om det är man själv som får systemet "att krascha".

-         Men vi äter ju olika mkt, tänk om man planerat lunchlådor och en glupsk person äter upp dem? Den som äter lite får betala mer för sin mat och den som äter mer mindre.
Lösning; kan laga mer mat och kan anpassa betalningen efter hur mycket man äter

 

Kollektiv 2

- det har hänt att man lagar mat tillsammans om man råkar vara i köket samtidigt.

- konstiga scheman, olika scheman

- om man äter tillsammans sker det spontant

- basvaror gemensamt, 100kr/månad, lista på vad som är basvaror: både mat och förbrukningsvaror.

- strukturera upp matlagningen tillsammans skulle personen inte orka göra på en vardag. Kollektiv 5personer, passa allas tider, tänka på allergier, handling. Tidsmässigt inget problem men att strukturera upp det hela skulle bli krångligt.

- listor angående disk, basvaror, städning (städansvar: tex. tömmer och sätter på diskmaskinen) i kollektiv2 sitter på kylen och på så vis får kylen en central roll. Det finns också en lista över vad man nyligen har inhandlat.

- Systemet (basvaror etc.) fungerat bra. Inga konflikter.

Att laga mat tillsammans:

- söndagsmiddag skulle man kunna ha.

- om man eventuellt hade exakt samma tider skulle de kanske laga mat tillsamman

Fördelar:

-         Flera sociala saker, lära känna folk, inkörsport till att umgås

 

Nackdelar:

-         man måste anpassa sig

-         inte känt varandra tidigare och det alltså är nya människor, så kan det vara jobbigt med nya rutiner

-         kanske inte har koll på vem som gör vad, till exempel vem som diskade

-         om man har planerat själv vad man ska äta, så kan det vara jobbigt om andra människor vill laga mat tillsammans (och fisken till exempel blir dålig)

 

Inga kommentarer: